NatRisk oktatási módszer workshop

Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Karán nagy sikerrel zajlott le az Erasmus+ Program keretében támogatott NatRisk projekt első oktatási módszerekről szóló workshopja 2017. május 23-25. között Budapesten.

A NatRisk projekt (http://natrisk.ni.ac.rs/) célja természeti katasztrófák kockázatmenedzsmentje mester képzés fejlesztése a Nyugat-Balkán országokban. Az ÓE BGK által szervezett workshopon a szerbiai, koszovói és bosznia-hercegovinai egyetemi oktatók ismerkedhettek meg a magyar oktatási gyakorlattal, különös tekintettel a BGK-n folyó munkára.

A 3 napos workshopot Dr. habil. Tick József, az Óbudai Egyetem rektorhelyettese és Prof. Dr. Rajnai Zoltán, az ÓE BGK dékánja nyitotta meg. Dr. Nagy Rudolf előadásában részletezte a magyarországi katasztrófavédelem feladatait, kihangsúlyozva a hadsereg szerepét. Őszi Arnold előadásában részletezte a pilóta nélküli repülőgépek (UAV-k) használatának fontosságát a természeti katasztrófák nyomán kialakult helyzet felderítésében, valamint gyakorlatban is bemutatta a drónok használatát.



A tanácskozás második napján Dr. Szabó Gyula tartott bevezetést az e-learning szerepéről, valamint ismertette a Moodle rendszer használatának elemeit. Prof. Dr. Cvetityánin Lívia az ÓE Biztonságtudományi Doktori Iskola működéséről, az ott folyó kutatásokról, valamint a magyar akadémiai rendszer felépítéséről tartott előadást. Dr. Szakács Tamás előadásában a projektmunkák fontosságát emelte ki, esettanulmányokon keresztül szólt a Tudományos Diákkör szerepéről is.

A workshop zárásaként Dr. Ancza Erzsébet a kooperatív és duális képzés kialakításáról, működtetéséről tartott előadást.

A rendezvények részt vett 23 egyetemi oktató a következő felsőoktatási intézményekből:

    University of Nis, Nis, Serbia
    The Academy of Criminalistics and Police Studies, Belgrade, Serbia
    University of Priština, Kosovo
    University of Sarajevo, Bosnia-Hercegovina
    Police College, Department for Police Education, Belgrade, Serbia
    Technical College of Applied Sciences Urosevac with temporary seat in Leposavic, Kosovo*
    University of Defence in Belgrade, Serbia

A workshop az Európai Unió Erasmus + programjának (Capacity Building in the Field of Higher Education) támogatásával jött létre, Development of master curricula for natural disasters risk management in Western Balkan countries  (573806-EPP-1-2016-1-RS-EPPKA2-CBHE-JP) projekt során.

Source link

Partners